Σελίδες

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Όλο και πιο γνωστό γίνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στους καπνιστές το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Γνωστό επίσης και ως electronic cigarette ή e-cigarette το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση στους καπνιστές, τόσο για τους ίδιους όσο και για το οικογενειακό, φιλικό τους περιβάλον αφού όπως ξέρουμε το παθητικό κάπνισμα είναι το ίδιο επιζήμιο για την υγεία. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επίσης αποτελεί και μια πολύ οικονομική λύση σε σχέση με το παραδοσιακό κάπνισμα για τις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Τί είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η νέα λιγότερο βλαβερή συσκευή (σύμφωνα με όλες τις Παγκόσμιες μελέτες και έρευνες) που μπορούν όλοι οι καπνιστές να χρησιμοποιήσουν. Το electronic cigarette εκπέμπει ατμό αντί για καπνό εξατμίζοντας ενα νικοτινούχο υγρό (διατίθενται υγρά και χωρίς νικοτίνη) γνωστό ως υγρό αναπλήρωσης η και ως eliquid. Ο ατμός προσομοιώνει τον πραγματικό καπνό και δίνει στον χρήστη του ηλεκτρονικού τσιγάρου την ψευδαίσθηση οτι καπνίζει κανονικό τσιγάρο. Όπως όλες οι εως τώρα μελέτες έχουν δείξει ο καπνός του παραδοσιακού τσιγάρου περιέχει πάνω απο 4.000 διαφορετικά είδη χημικών ουσιών, ορισμένες απο τις οποίες είναι επιβεβαιωμένα καρκινογόνες. Η τεράστια διαφορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα είναι οτι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρησιμοποιεί καύση για να λειτουργήσει, αλλά ρεύμα που τροφοδοτείτε απο μπαταρία.


ηλεκτρονικό τσιγάρο διακοπή καπνίσματος

Τι αποτελεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παλιά η νέα και ανεξαρτήτου μάρκας κατασκευαστή αποτελούνται απο δύο μέρη:
  1. Μπαταρία Ηλεκτρονικού Τσιγάρου
  2. Ατμοποιητής Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

Μπαταρία Ηλεκτρονικού Τσιγάρου


Το ρεύμα που χρειάζεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να λειτουργήσει το δίνει μια μπαταρία επαναφορτιζόμενη τις περισσότερες φορές (υπάρχουν στο εμπόριο και μπαταρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου μίας χρήσης) τύπου ιόντων λιθίου. Η μπαταρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συσκευής. Πολλές μπαταρίες στην άκρη τους έχουν ένα μικρό κόκκινο led φώς για να δίνει την αίσθηση της καύσης ενός κανονικού τσιγάρου την ώρα που λειτουργεί. Υπάρχουν ακόμα και μπαταρίες για ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς κουμπί που ενεργοποιούνται αυτόματα με την εισπνοή (τζούρα), αλλά οι περισσότερες έχουν ένα κουμπί το οποίο πατώντας το μας δίνει το απιτούμενο ρεύμα στον ατμοποιητή.

Ατμοποιητής Ηλεκτρονικού Τσιγάρου


Ο ατμοποιητής του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι το δεύτερο μέρος της συσκευής. Ο ατμοποιητής του electronic cigarette αποτελείται απο μια δεξαμενή η αλλιώς tank αναπλήρωσης στο οποίο τοποθετούμε το υγρό αναπλήρωσης (eliquid). Μέσα στον ατμοποιητή υπάρχει μία αντίσταση (θερμαντικό στοιχείο). Το θερμαντικό αυτό στοιχείο παίρνοντας ρεύμα απο την μπαταρία θερμαίνει εως ότου εξατμιστεί το υγρό αναπλήρωσης. Εδώ πρέπει να πούμε οτι ατμοποιητής ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν καίει το υγρό αναπλήρωσης (e-liquid) αλλά το εξατμίζει και το καθιστά εισπνεόμενο ατμό.

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο & Υγρά Αναπλήρωσης


Η λειτουργική αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου (e-cigarette), βασίσθηκε στο υγρό αναπλήρωσης (e-liquid). Τα υγρά αναπλήρωσης τα οποία παράγουν τον ατμό αποτελούνται απο:
  1. Προπυλενογλυκόλη (PG- Propylene Glycol)
  2. Φυτική Γλυκερίνη (VG - Vegetable Glycerin)
  3. Φυσικές η και τεχνητές γεύσεις
  4. Νικοτίνη (εάν ο χρήστης το επιθυμεί)
Όλα τα υγρά αναπλήρωσης (e-liquids) διατίθενται με διαφορετικές διακυμάνσεις νικοτίνης. Πολλοί παρασκευαστές χρησιμοποιούν νικοτίνη απο 0mg εώς ακόμα και 24mg. Οι περισσότερες παρόλα αυτά διακυμάνσεις νικοτίνης που διατίθενται στην αγορά είναι απο 6mg εως 18mg. Τα υγρά αναπλήρωσης (e-liquids) διατίθενται στα καταστήματα ηλεκτρονικών τσιγάρων σε πολλές γεύσεις. Υπάρχουν υγρά αναπλήρωσης με γεύσεις καπνού πολύ κοντά στο πραγματικό τσιγάρο αλλά υπάρχουν και υγρά αναπλήρωσης για ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύσεις όπως: μέντα, καφές, βανίλια, φρούτα και αναψυκτικών.


Κάντε μια αναζήτηση και στην Wikipedia για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο αλλά και για τα Υγρά Αναπλήρωσης ως εναλλακτικό “ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ” τρόπο καπνίσματος.  http://el.wikipedia.org/wiki/Ηλεκτρονικό_τσιγάρο
Πείτε αντίο στο κάπνισμα μια για πάντα με το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο.